Bilde av ribbetallerken

Den ultimate ribbeoppskriften

Mathallen og Kulinarisk Akademi gir deg den beste ribbeoppskriften.

Juleribbe med godt tilbehør er for mange julens høydepunkt, men det er mange fallgruver og det kan være vanskelig å gjenskape den perfekte ribbeopplevelsen.

I samarbeid med Kulinarisk Akademi har Mathallen smakt seg gjennom ulike varianter for å finne den beste oppskriften du kan servere til jul.  Med denne oppskriften kan vi ikke bare garantere en fantastisk matopplevelse, men også knallsprø svor!

Se video av Espen Vesterdal Larsen som lager ribbe med surkål og ribbesjy her. Oppskriftene finner du under filmene.

Abboner på Mathallens filmer på YouTube for flere gode mattips og videoer.

Svineribbe med surkål og ribbesjy


Ribbe

1 l vann
1 stk svineribbe (tynnribbe) ca. 3 kg
4 stilker timian
10 fedd hvitløk, eller 4 stk sjalottløk
Salt og pepper

Slik gjør du:
Salt ribba godt på begge sider før du legger den i kjøleskapet, helst i 2-3 dager.

Krydre ribba med pepper og legg den med svoren opp i en ildfast form. Tilsett vann og ha i hvitløk og timian. Dekk til ribba med aluminiumsfolie.

Sett ovnen på 220 °C og sett inn ribba, la den dampe i 45 min.

Ta av folien og sett ovnen ned på 200 °C før du lar den stå i en time til. Etterfyll med litt vann hvis nødvendig. Det siste kvarteret skrur du ovnen opp på 240 °C for å gjøre svoren sprø. Her lønner det seg å følge med underveis.

Når ribba er ferdigstekt, tar du den ut og lar den hvile under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter før den skjæres og serveres.

Hjemmelaget surkål

750 g kål, kuttet i tynne strimler
3 ss smør
4 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
75 g sukker
5 dl vann
Evt. 1 ts. hel karve hvis man ønsker dette
Salt og pepper

Slik gjør du:
Ha smør i en vid kjele og fres kålen uten at den får farge. Tilsett sukker, vann, hvitvin, hvitvinseddik og evt. karve.
La dette koke sammen til nesten all væsken har fordampet og kålen er mør. Retten smakes så til med salt og pepper.

Ribbesjy

200 g sideflesk i terninger
50 g usaltet smør
1 ss nøytral olje
———————————
1 dl hvitvin
½ dl sherryeddik
———————————
3 dl kyllingkraft redusert
2 dl stekesjy fra ribbe
10 stk sorte pepperkorn
1/2 ts fennikelfrø
1/4 ts karve
1/4 ts nellik
Salt, pepper og sitron

Slik gjør du:
Stek terningformet sideflesk gyllent i smør og olje.
Tilsett hvitvin og eddik og kok det inn til det gjenstår ca. 20 prosent.
Tilsett kraft, krydder og stekesjy og kok det inn til halvparten. Deretter må det siles.
Det hele smakes til med salt, pepper og sitron.

Abboner på Mathallens filmer på YouTube for flere gode mattips og videoer.