Icon_Spisesteder

Den ultimate ribbeoppsktiften

Den ultimate ribbeoppskriften

Kulinarisk Akademi gir deg de beste ribbeoppskriftene!

Juleribbe med godt tilbehør er for mange julens høydepunkt, men det er mange fallgruver og det kan være vanskelig å gjenskape den perfekte ribbeopplevelsen.

Med denne ribbeoppskriften fra Kulinarisk Akademi sin kokebok «Kok & Stek» kan vi ikke bare garantere en fantastisk matopplevelse, men også knallsprø svor!

Langtidsstekt ribbe

Langtidsstekt ribbe gir en saftig ribbe med skikkelig sprø svor.
Tilberedningen tar lang tid, men det gjør seg selv.

INGREDIENSER

8 porsjoner + rester
__

Sett ovnen på 180 °C.

2,5 kg tynnribbe med hel svor
Salt og pepper 
Vann
8 fedd hvitløk
6 stilker timian

TILBEREDNING

Gni ribben godt med salt og pepper og la den så ligge to–tre i dager i kjøleskap før steking.

Legg ribben i en langpanne med svoren ned, og fyll på med vann til det dekker svoren. Legg timian og hvitløk i vannet. Dekk formen med aluminiumsfolie, sett den inn i ovnen og la den stå i 45 minutter på 180 grader varmluft.

Ta ut ribben og snu den, slik at den ligger med svoren opp, men fortsatt med vannet i langpannen. Skjær svoren i ruter på to ganger to centimeter. Stek ribben på 70 grader varmluft med svoren opp i 8–12 timer.

Før servering skrur du temperaturen opp til 230 grader varmluft.

Ribben stekes i 10–20 minutter, til all svoren har poppet opp og blitt sprø. La ribben hvile i minimum 20 minutter før den deles opp i serveringsstykker.

Braisert rødkål

INGREDIENSER

4 porsjoner
__

Sett ovnen på 160 °C

1 rødkål
8 dl solbærsaft
2 dl vann
2 cm ingefær, i skiver
5 stjerneanis
3 grønne kardemommefrø, hele
1 cm kanelstang

TILBEREDNING

Slik gjør du:
Finsnitt rødkålen og ha den i en kjele. Legg i krydder og hell på væske. Legg på lokk og sett det i ovnen på 160 grader i 1,5 time, til kålen er mør. Ta ut krydderet før servering.

Tips
Hjemmelaget rødkål har god holdbarhet. I et fint glass er det også en flott julepresang.

Ribbesjy

INGREDIENSER

200 g sideflesk i terninger
50 g usaltet smør
1 ss nøytral olje

1 dl hvitvin
1/2 dl sherryeddik

3 dl kyllingkraft redusert
2 dl stekesjy fra ribbe
10 stk sorte pepperkorn
1/2 ts fennikelfrø
1/4 ts karve
1/4 ts nellik
Salt, pepper og sitron

TILBEREDNING

Slik gjør du:
Stek terningformet sideflesk gyllent i smør og olje.
Tilsett hvitvin og eddik, og kok det inn til det gjenstår ca. 20 prosent.
Tilsett kraft, krydder og stekesjy og kok det inn til halvparten. Deretter må det siles.
Det hele smakes til med salt, pepper og sitron.

Juleribbe steg for steg

Nedenfor kan du følge steg for steg hvordan Espen Vesterdal Larsen lager ribbe, surkål og ribbesjy, basert på en litt annen oppskrift.

Ribbe

INGREDIENSER

1 l vann
1 stk svineribbe (tynnribbe) ca. 3 kg
4 stilker timian
10 fedd hvitløk, eller 4 stk sjalottløk
Salt og pepper

TILBEREDNING

Slik gjør du:
Salt ribba godt på begge sider før du legger den i kjøleskapet, helst i 2-3 dager.

Krydre ribba med pepper og legg den med svoren opp i en ildfast form. Tilsett vann og ha i hvitløk og timian. Dekk til ribba med aluminiumsfolie.

Sett ovnen på 220 °C og sett inn ribba, la den dampe i 45 min.

Ta av folien og sett ovnen ned på 200 °C før du lar den stå i en time til. Etterfyll med litt vann hvis nødvendig. Det siste kvarteret skrur du ovnen opp på 240 °C for å gjøre svoren sprø. Her lønner det seg å følge med underveis.

Når ribba er ferdigstekt, tar du den ut og lar den hvile under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter før den skjæres og serveres.

Surkål

INGREDIENSER

750 g kål, kuttet i tynne strimler
3 ss smør
4 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
75 g sukker
5 dl vann
Evt. 1 ts. hel karve hvis man ønsker dette
Salt og pepper

TILBEREDNING

Slik gjør du:
Ha smør i en vid kjele og fres kålen uten at den får farge. Tilsett sukker, vann, hvitvin, hvitvinseddik og evt. karve.

La dette koke sammen til nesten all væsken har fordampet og kålen er mør. Retten smakes så til med salt og pepper.

Ribbesjy

INGREDIENSER

200 g sideflesk i terninger
50 g usaltet smør
1 ss nøytral olje
———————————
1 dl hvitvin
½ dl sherryeddik
———————————
3 dl kyllingkraft redusert
2 dl stekesjy fra ribbe
10 stk sorte pepperkorn
1/2 ts fennikelfrø
1/4 ts karve
1/4 ts nellik
Salt, pepper og sitron

TILBEREDNING

Slik gjør du:
Stek terningformet sideflesk gyllent i smør og olje.
Tilsett hvitvin og eddik og kok det inn til det gjenstår ca. 20 prosent.
Tilsett kraft, krydder og stekesjy og kok det inn til halvparten. Deretter må det siles.
Det hele smakes til med salt, pepper og sitron.

Ønsker du å teste ut flere spennende oppskrifter?

Skaff deg Kulinarisk Akademi sin kokebok «Kok & Stek» – passer for alle med en forkjærlighet for matlaging. Boken ble kåret til Norges beste kokebok 2016, og gir leseren et innblikk i tilberedningsteknikker med 198 oppskrifter, masse flotte bilder og lettleste og inspirerende tekster. Kok & Stek kan kjøpes på stand på Mathalletorget i helgene før jul eller på Kulinarisk Akademi sin avdeling i Mathallen (2. etg).

Kulinarisk Akademi

Kulinarisk Akademi er et kompetansesenter for mat og drikke. Vi har noen av landets fremste kokker og vinkelnere, alle med et lidenskapelig forhold til smak. Vi tilbyr både kurs og aktiviteter for grupper.