10. desember

[vc_row css=».vc_custom_1606492417792{padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}»][vc_column width=»2/3″ css=».vc_custom_1606499220127{padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}»][vc_single_image image=»15561″ img_size=»full» alignment=»center» onclick=»custom_link» img_link_target=»_blank» link=»https://www.facebook.com/bistrobudapest»][/vc_column][vc_column width=»1/3″][vc_custom_heading text=»Luke 10:
Bistro Budapest» font_container=»tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ef4136″ google_fonts=»font_family:Satisfy%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal»][vc_column_text]

Dagens premie er:

Middag for 2 personer med valgfri hovedrett, dessert og matchende drikke (må brukes innen 31. jan).

[/vc_column_text][vc_empty_space height=»50px»][vc_btn title=»Delta her» style=»classic» shape=»square» color=»danger» align=»center» button_block=»true» link=»url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistrobudapest||target:%20_blank|» css=».vc_custom_1607537817777{padding-top: 20px !important;}»][/vc_column][/vc_row][vc_row css=».vc_custom_1606503852817{padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}»][vc_column width=»1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]

Vår juletradisjon

Mange familier i Ungarn spiser fylt surkål på julaften. Som en del av juletradisjonen hos Bistro Budapest har vi hatt dette på menyen hvert år før jul. Dette er en litt spesiell rett og vi forventet ikke at den skulle bli så populær, men det viste seg at den passer perfekt for norske ganer og vi har mange returnerende gjester som har tradisjon å spise fylt surkål hos oss.

Ungarn er også et fantastisk vinland. En hyggelig førjulstradisjon er å besøke koselige lokale julemarkeder for å smake på flere varianter «forralt bor» eller bedre kjent som mulled wine eller glühwein. I Ungarn lages dette på både rød- og hvitvin.

I år det spesielt. De alle fleste julemarkeder er kansellert og med reiserestriksjoner får man ikke den gode glühwein-opplevelsen som mange er vant til å ha som tradisjon. Men den deilige smaken kan nytes hjemme ved å bruke vår egenproduserte fantastiske krydderblanding for glühwein, hvit gløgg eller eplegløgg. Våre krydderblandinger stammer fra gamle familieoppskrifter fra Tyskland og Ungarn, og vi har produsert og solgt disse populære krydderblandingene i Norge i flere år.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_empty_space][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row css=».vc_custom_1606503867666{padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}»][vc_column][vc_column_text]

Fylt ungarsk surkål

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=».vc_custom_1606503879125{padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}»][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]Akkurat som gulasj er det utallige måter å lage denne retten på i Ungarn. Ferdig fermenterte hele kålhoder er vanskelig å få tak i Norge, så her er en smakfull variant som enkelt kan lages med lokale råvarer.

Ingredienser (til 4 personer):

1 kålhode (tynne kålblader er å foretrekke)
500 g svinekjøttdeig
300 g røkt sideflesk (kan erstattes eller blandes med bacon, chorizo el.)
100 g ris (nesten ferdig kokt)
1 kg sauerkraut (finnes på glass eller hermetikk i grønnsaksbutikker eller man kan fermentere selv med salt, karve og hele pepperkorn)
1 stor løk
3 fedd hvitløk
10-12 stk hele einebær
10-12 stk hele svarte pepperkorn
3-4 laurbærblad
Malt karve
Malt svart pepper
Søt paprikapulver (Ungarsk paprika gir absolutt best resultat, kan kjøpes hos Bistro Budapest)
Salt
Litt sukker
ca 1 dl eddik[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Se hvordan du gjør det![/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]Fremgangsmåte:

Kok vann i en større kjele, legg i laurbærblad, hele svarte pepperkorn, einebær, salt, litt sukker og eddik.

Skjær ut stilken av kålhodet og kok dette til kålbladene blir myke og løsner, ca. 30-40 minutter avhengig av kålen.

Legg til side 8 pene og større kålblader. Dersom stilken i bladet er tykk, skjær i så tilfelle stilken tynn i lengderetningen med en skarp kniv. Bladet vil knekke når det rulles dersom stilken er for tykk. Finsnitt resten av kålen og bland den inn i sauerkrauten.

Mens kålen koker lages fyllet som skal i kålbladene: bland kjøttdeigen med nesten ferdigkokt ris, 1 ss karve, 1 ss paprikapulver, 2 ts salt, ½ ts malt svart pepper og 2 fedd finhakket hvitløk. La den hvile i ca. 1 time.

Pakking av kålblader:

Del den krydrete kjøttdeigen i 8 porsjoner og form som en ball med lett hånd, unngå å presse de for hardt. Legg kjøttbollene i midten av de kokte kålbladene, fold sidene mot midten og rull kålen.

Surkål:

Skjær røkt sideflesk (evt. bacon eller tilsvarende) i terninger og stek, senk varmen og tilsett finhakket løk og 1 fedd finhakket hvitløk. Dersom det er lite fett fra sideflesket, tilsett litt olje. Når dette er stekt mykt og gylden, tilsett litt vann og fortsett å frese blandingen i noen minutter.

Fjern fra varmen, tilsett 1 ss paprika pulver, 1 ts malt karve, salt, smak til med malt svart pepper. Tilsett saurkraut og den snittede kålen, bland det hele godt.

Ta ut halvparten av surkålblandingen fra kjelen. Legg et lag med pakkede kålblader på toppen av surkålsengen som er i kjelen og dekk til med resten av surkålblandingen, tilsett litt vann og la det surre forsiktig på lav varme i 1-2 timer.

Servering:

Legg opp surkålblandingen på en tallerken, plasser 2 pakkede kålblader oppå, legg på litt rømme eller creme fraiche, hakket persille og retten er klar til servering.

Dette er en rett som står seg godt og fint kan serveres påfølgende dager.

Å lage fylt surkål er litt tidkrevende. For de som ikke ønsker å lage den selv så er de hjertelig velkomne til å nyte den hos Bistro Budapest eller ta med ferdiglaget surkål hjem[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=».vc_custom_1606503890081{padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}»][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Om Bistro Budapest

Bistro Budapest er Oslos eneste ungarske matkonsept. I koselige omgivelser tilbys de beste smakene fra Ungarn og regionen rundt, alt tilberedt av dyktige ungarske kokker. I Bistro Budapest kan en nyte en liten smak av Ungarn eller spise seg gjennom et fullt måltid sammen med utvalgt matchene drikke fra de fantastiske ungarske vinregionene, inkludert de himmelske dråper fra åsene i Tokaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]