Vinnerne av Mathallens kakekonkurranse

Hvert år pleier Mathallen å invitere til kakefest når vi feirer bursdag, men feiringen i 2020 måtte som så mye annet bli litt annerledes. 8-årsdagen ble derfor feiret med en digital kakekonkurranse og blant mange flotte bidrag har vi trukket ut de tre som havnet på pallen.

Under finner dere flotte bilder og oppskriftene til de tre kakene slik at du kan prøve deg på de samme herlighetene hjemme. Og skulle du trenge mer kakeinspirasjon er det bare å klikke seg inn på #mathallen8år på Instagram.

Høstpavlova

1. plass: Høstpavlova

Høstpavlova med gresskarkrem, tørkede appelsiner og sjokolade laget av Ingse Anzjøn, også kjent som @ingstagrammet. En særdeles lekker kake som får ekstra pluss for fokus på sesongen vi er inne i.

Ingredienser høstpavlova

1 marengs
Krem
Gresskarkrem
Sjokoladeblader
Tørkede appelsinskiver
Eple
Pære
Bjørnebær
Plommer
Fiken
Evt. druer og physalis
Litt sitronsaft

Tilberedning

Flytt marengsen til et serveringsfat før du pynter den.

Spre først et lag vanlig krem på marengsen, jevn ut hvis det er skjevheter i marengsen osv. Dekk så over med gresskarkremen.

Pynt med frukt, bær, sjokoladeblader og appelsinskiver. Jeg liker å skjære fruktene i båter eller veldig tynne skiver.

Hvis du bruker eple og pære, dryp litt sitron på disse bitene så de ikke blir brune (de smaker også enda bedre!)

Kaken bør spises innen et par timer etter den er laget.

Ingredienser marengs

150 g eggehvite
1 klype salt
1 stor klype bakepulver
250 g sukker
1 ts hvitvinseddik
1/2 ts vaniljeessens (valgfritt)
1 1/2 ss maizena
2-3 ts oransje matfarge

Tilberedning

Sett ovnen på 135 grader over- og undervarme.

Pisk eggehvite, salt og bakepulver til du får myke topper.

Tilsett sukkeret gradvis mens du pisker, og fortsett å piske til du får en tjukk og fin marengs.

Vend inn eddik, vanilje, maizena og matfarge.

Hell marengsen på midten av et stekebrett og form med en slikkepott. For en gresskarlignende form, spre ut til en passelig sirkel og dra slikkepotten fra bunnen til toppen rundt hele kanten. Lag gjerne en utdypning i midten av kaken for å få plass til litt mer krem og pynt.

Stek på 135 grader i 1 time. Skru så temperaturen ned til 120 grader og stek i 45 minutter til. Skru av varmen og la marengsen stå i ovnen i minst 1 time og kjøle seg ned. Unngå å åpne ovnen mens marengsen steker.

Ingredienser krem og gresskarkrem

1-2 dl kremfløte (til vanlig krem)
2,4 dl kremfløte (til gresskarkrem)
2 ss gresskarpuré
1 1/2 ss sukker
1 ts vanilje essens
1/4 ts pumpkin spice*

*Pumpkin spice
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1/4 ts ingefær
1/4 ts allehånde

Tilberedning

Pisk 1-2 dl kremfløte til vanlig krem og sett til siden.

Pisk så resten av fløten og de andre ingrediensene til du får en passelig tykk krem.

Ingredienser sjokoladeblader

100 g kokesjokolade
Spiselig fargepulver/glitter
Ikke-giftige blader, f. eks lønneblader

Tilberedning

Vask bladene forsiktig og godt og la dem tørke helt. Temperer kokesjokoladen.

Spre sjokoladen utover baksiden av bladene. De skal være tynne og delikate, men man bør ha et litt tykt lag sjokolade, så det blir lettere å fjerne bladet senere. Legg sjokoladebladene på bakepapir og la dem stivne.

Når sjokoladen har stivnet, dra forsiktig bladet av sjokoladen. Dette kan kreve litt øvelse og tålmodighet. Pass på at hendene dine ikke er for varme slik at sjokoladen smelter.

Dryss på eller mal bladene med spiselig fargepulver/glitter.

Ingredienser tørkede appelsinskiver

1 appelsin

Tilberedning

Skjær appelsinen i tynne skiver.

Legg appelsinskivene mellom to kjøkkenhåndklær for å bli kvitt så mye som mulig av fuktigheten. Legg skivene på en vasket kjøkkenrist og legg i ovnen på 100 grader.

2-3 timer skal være nok til at skivene blir ganske tørre, litt avhengig av tykkelsen på skivene. Snu dem et par ganger så de ikke henger seg fast i kjøkkenristen.

Fait Maison

2. plass: Appelsin- og sjokoladekake

Denne svært forseggjorte kaken er det Camille Labbé som står bak. Hun driver det franske pâtisseriet Fait Maison og det er ingen tvil om at hun har gjort seg flid med denne kaken. Oppskriften ser meget god ut, men det er vel ingen tvil om at hun også scorer noen ekstrapoeng med detaljarbeidet i dekoren!

Under finner du oppskriften på kaken, men fremgangsmåten på dekoren er ikke med her. Camille forklarer det selv: I haven’t mentioned the sugar paste work because it’s an all different story ! And cakes are always better without it 🙂

Ingredienser kakebunn

225 g Caster sukker eller finkornet sukker
225 g smør (saltet)
4 medium store egg
5 g vaniljepaste
225 g mel
10 g bakepulver
Appelsinskall og juice av 1 appelsin

Tilberedning

Forvarm ovnen til 180 grader.

Smør en Ø20cm rund form (så kaken ikke setter seg fast i formen).

Pisk sammen sukker og smør til det blir en lett, luftig og nesten hvit smørkrem.

Deretter blander du inn 2 egg (ett om gangen) og vaniljepasten. Ha i et par store skjeer av melet før du blander inn de to siste eggene (ett av gangen).

Bland så resten av melet sammen med røren, helt til den er helt fri for klumper.

Til slutt vender du inn appelsinjuicen og revet appelsinskall.

Hell blandingen i kakeformen og stek i ovnen på 180 grader i 40-50 minutter til kaken har blitt gyllen brun. Sjekk gjerne at kaken er ferdig med en kakepinne (det skal ikke sitte igjen noe deig på pinnen når du tar den ut). Ta ut kaken av formen umiddelbart og la den kjøle seg ned på en rist.

Ingredienser fyll

70 g usaltet smør (romtemperert)
140 g melis
150-200 g 70% mørk sjokolade
Appelsinskall av 1 appelsin

Tilberedning

Smelt sjokoladen i vannbad. Når sjokoladen har smeltet helt lar du den kjøle seg ned i 5 minutter.

Bland smør og melis til en smørkrem, med 2-3 skjeer med vann – i ca 5-7 minutter slik at kremen blir hvit, luftig og myk.

Vend inn den smeltede sjokoladen, en klype salt, revet appelsinskall – og bland sammen i ytterligere 5-7 minutter til kremen er glatt.

Tips: Smørkremen kan oppbevares i en tett boks i kjøleskapet opptil 1 uke. Ta kremen ut av kjøleskapet før bruk, slik at den kan stå i romtemperatur før du blander den lett sammen igjen og er klar til å brukes på kaken.

Når kaken er avkjølt kan du dele den i 2 eller 3 lag. Plasser den første delen på et kakefat og fordel litt av fyllet utover. Plasser deretter den neste kakebunnen på den påsmurte delen, og fordel litt av fyllet utover på samme måte. Legg på den siste kakebunnen og fordel resten av smørkremen på toppen og sidene av kaken (fordel gjerne fyllet i «virvler» rundt kaken så den ser ekstra dekorativ ut).

Kaken kan oppbevares over natten i en kakeboks i kjøleskapet, men husk at kaken skal stå i romtemperatur minst 3 timer før servering.

Nina Hennum

3. plass: Mørk sjokoladekake

Bronseplassen går til Nina Hennum som har sendt inn denne fristelsen av en mørk sjokoladekake som er fylt med hjemmelaget vaniljekrem og bringebær. Den er så smurt med sjokoladesmørkrem og pyntet med massevis av friske bær og hjemmelagde makroner. Oppskriften er hentet fra bloggen SpiseLise.no og du finner originaloppskriften her.

Ingredienser

6 dl hvetemel
4 dl sukker
5 ss kakao
4 ts vaniljesukker
2 ts salt
4 ts natron
2 ss eddik klar, 7%
125 gram smør smeltet
4 dl vann

Tilberedning

Sikt de tørre ingrediensene i en stor bolle.

Ha på eddiken,  smøret og hell vannet over det hele.

Rør til vel blandet.

Stek i smurt form 22-24 cm midt i ovnen ved 150 grader i ca 1 time. Jeg har brukt Bake it easy formen (22 cm form).

Ingredienser sjokoladekrem

250 gram mykt smør (romtemperert)
500 gram melis
4-6 ss kakao
2 ts vaniljesukker
6 ss sterk kaffe eller annen væske

Tilberedning

Rør sammen smøret og de tørre ingrediensene.

Ha i væsken, bland den inn, og kjør i kjøkkenmaskin en stund til kremen er lett og fin.

Fyll kaken

La kaken avkjøle helt. Del kaken i 2 eller 3 deler og fyll den og smør utsiden med sjokoladekrem. Så er det bare å pynte slik du ønsker det. Denne kaken smaker enda bedre dagen etterpå.

Denne oppskriften er originalt fra bloggen SpiseLise.no