Icon_Spisesteder

Stillehavsøsters med jamaicansk vinaigrette

Stillehavsøsters med jamaicansk vinaigrette

Østers er nydelig som snacks eller forrett. Denne varianten er inspirert av en tur til Jamaica, og er herlig spicy samtidig som den er både søt og syrlig. Hva med å prøve en ny østersvariant denne helga?

Oppskriften du finner under er inspirert av en vinaigrette Espen Vesterdal Larsen ble servert på en ferietur i Jamaica. Han er medeier i Kulinarisk Akademi og en av gründerne bak Foodsteps.

Laken bør lages minst to dager før du skal servere den, og holder seg svært lenge om den oppbevares riktig. Etter 1–2 uker bør du sile vekk grønnsakene. Da kan du helle vinaigretten på sterile glassflasker og oppbevare disse mørkt og kjølig. Smaken vil utvikle seg med tiden.

– Min eldste vinaigrette har jeg hatt i 2–3 år, og smaken utvikler seg stadig. Den skal være rund og balansert, og gi et realt kick av habanero som varmer, sier Espen.

Og lurer du på hvor du kjøper østersen? I disken til Vulkanfisk finner du alltid et nydelig utvalg ferske østers.

INGREDIENSER

Til en halv liter vinaigrette trenger du:

3 stk. reddik
1 stk. grønn chili
1–2 stk. rød habanero, avhengig av hvor mye spice man liker
0,25 stk. gulrot
0,5 stk. rødløk
250 g eplecidereddik
125 g sukker
100 g vann

TILBEREDNING

Start med å skrelle og vaske grønnsakene. Fjern frø og den hvite strengen fra chiliene. Gulrot, reddik og løk kuttes i tynne strimler, chiliene kuttes i små biter. Ha alle grønnsakene i et stort, sterilt glass, gjerne norgesglass.

Ha eddik, sukker og vann i en kjele og varm opp under omrøring. Når sukkeret har løst seg opp og laken er varm, helles den på glass med grønnsakene. Laken behøver ikke koke opp, men bli så varm at det ryker.

Laken bør minst lages to dager før du skal servere den, og holder seg svært lenge om den oppbevares riktig. Etter 1–2 uker bør du sile vekk grønnsakene. Da kan du helle vinaigretten på sterile glassflasker og oppbevare disse mørkt og kjølig. Smaken vil utvikle seg med tiden.

Vil du lære mer om østers?

Østers - en delikatesse fra havet

Østers øker stadig i popularitet og det har de siste årene dukket opp flere og flere varianter i fiskediskene. Med Foodsteps kan du både lære deg å like østers, og forskjellige måter å servere dem!

Drikke til østers

Hvilken drikke skal man servere til østers? Natalia Stratan er vinkelner på Kulinarisk Akademi og her kan du lese hennes tips om hva hun anbefaler å servere til østers.

Hvordan åpne østers?

youtube-video-thumbnail

Om Foodsteps

Foodsteps springer ut fra Kulinarisk Akademi (KA) som holder til i Mathallen. Det er et kompetansesenter for mat og drikke hvor du finner noen av landets dyktigste kokker, vinkelnere og matentusiaster, som alle brenner for å dele kunnskap og matglede.

For å dekke den økende etterspørselen etter kurs og matkunnskap har de nå etablert den digitale tjenesten Foodsteps, med matkurs og oppskrifter spesiallaget for små skjermer.

Last ned i AppStore eller Google Play.