Icon_Spisesteder

Grillribbe med hjertesalat

Grillribbe med hjertesalat

Ribbe er også nydelig grillmat. Store stykker ribbe kan langtidstilberedes, med de samme prinsippene som man bruker til jul, eller man kan skjære tynnere skiver og grille med de samme prinsippene som med svinenakke.

Foodsteps har sin helt egne oppskrift på grillribbe. Den marineres med en hjemmelaget grill-rub før grilling, og pensles med litt BBQ-saus helt til slutt.

Ferdigprodukter som svømmer i saus og marinade, har en tendens til å svi seg lenge før de er ferdig grillet, så en tørr rub er absolutt å anbefale.

Rub og BBQ-saus kan lages lenge i forveien og brukes gjennom hele sommeren. Når du skal servere denne retten anbefaler vi å starte med potetsalaten, så fyrer du opp grillen mens potetene avkjøles.

INGREDIENSER

Grill-rub

1 ss chilipulver
1 ss røkt paprikapulver
1½ ss brunt sukker
2 ss paprikapulver
2 ts spisskummen
1 ts cayennepepper
1 ts sennepspulver
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
1 ss salt

Enkel BBQ-saus

100 g ketchup
50 g tomatpuré
25 g whiskey
25 g eplecidereddik
15 g worchestershire-saus
7.5 g brunt sukker
2.5 g salt
1½ g sort pepper, ristet og kvernet
1 g cayennepepper

Potetsalat

500 g kokefaste poteter
½ stk skrelt grønt eple, i terninger
1 stilk stangselleri, kuttet i små terninger
2 ss sylteagurk i små terninger
1 ss kapers, kuttet smått
2 ss bladpersille, finkuttet
1 ss grov sennep
2 ss majones
2 ss creme fraiche

Grillribbe og hjertesalat

600 g grillribbe uten marinade
2 stk hjertesalat, delt i to på langs
1 ss god olivenolje
½ stk sitron, saften
Nøytral rapsolje
Flaksalt
Sort pepper
BBQ-rub

TILBEREDNING

Grill-rub

Rub som passer godt til grillribbe, pulled pork og annet snadder du vil ha på grillen i sommer. Mengden passer til kjøttstykker på opptil to kilo.

Bland alle ingrediensene. Bruk gjerne en liten blender for at alt skal blandes jevnt. Denne kan oppbevares i krydderglass og tas frem ved behov.

Enkel BBQ-saus

Ha alle ingredienser til BBQ-sausen i en gryte og rør godt sammen. Kok opp under omrøring og senk så varmen slik at det akkurat bobler. La sausen småkoke i 10 minutter, rør om av og til. Server med en gang, eller oppbevar i glass eller flaske til bruk utover sommeren.

Potetsalat

Kok poteter møre i godt saltet vann, avkjøl potetene og kutt dem i mindre biter. Kutt de øvrige ingrediensene mens du venter.
Ha eple, kapers, agurk, stangselleri og persille i bollen med potetene og bland. Tilsett sennep, majones og creme fraiche og bland det hele godt. Smak til med litt salt om det
trengs.

Grillribbe og hjertesalat

Kjøp grillribbe uten marinade. Skivene bør være ca. 1 cm i tykkelse. Spør gjerne hos slakteren!

Varm grillen i god tid, slik at den er klar når du er klar. Gni begge sider av ribbeskivene med BBQ-rub. Vask og tørk hjertesalaten. Gni litt nøytral rapsolje på begge sider av grillribbe og legg ned på glovarm grill. Grill skivene til de har tydelig grillmønster på begge sider, ca. 2-3 minutter hver side. Flytt kjøttet så over på kald sone uten direkte varme, slik at det får gjennomstekes uten å svis.

Legg hjertesalaten med snittflaten ned på den varme sonen på grillen og steng lokket. La salaten grille til den er litt svidd i kantene, da smaker den best. Når den er godt stekt på
snittflaten, gi den ett minutt på “ryggen” også. Flytt så til kald sone, der den hviler til kjøttet er klart.

Når alt annet er klart, pensle kjøttet med litt BBQ-saus og grill raskt på direkte varme igjen, slik at sausen blir sticky og god på utsiden av kjøttet. Del salaten i to på langs igjen, og drypp med litt fersk sitron, god olivenolje og flaksalt. Server hjemmelaget grillribbe med potetsalat og grilla hjertesalat!

I appen til Foodsteps får du fremgangsmåten steg for steg.

PS. Stikk innom Annis pølsemakeri i Mathallen for å sikre deg slakterens anbefaling!   

Vil du lære mer om grilling?

Grunnprinsipper for grilling

Kullgrill eller gassgrill? Indirekte eller direkte varme? Her kan du lese mer om fordeler og ulemper med de forskjellige grilltypene, samt grunnprinsipper for grilling, opptenning, valg av kull med mer.

Japansk bordgrill

Med en japansk bordgrill kan du invitere på skikkelig yakitori. Foodsteps lærer deg hvordan du bruker grillen, og gir deg de beste oppskriftene for en vellykket grillaften. Bordgrillen får du selvsagt kjøpt hos Skarpekniver.

Grillmat

Grillsesongen er blant årets høydepunkt for mange. Og som så mange andre, elsker de i Foodsteps grillmat! De ønsker at alle skal lykkes med grillingen, så i denne artikkelen gir de deg sine aller beste tips og triks for grilling av kjøtt, fisk og grønt.

Om Foodsteps

Foodsteps springer ut fra Kulinarisk Akademi (KA) som holder til i Mathallen. Det er et kompetansesenter for mat og drikke hvor du finner noen av landets dyktigste kokker, vinkelnere og matentusiaster, som alle brenner for å dele kunnskap og matglede.

For å dekke den økende etterspørselen etter kurs og matkunnskap har de nå etablert den digitale tjenesten Foodsteps, med matkurs og oppskrifter spesiallaget for små skjermer.

Last ned i AppStore eller Google Play.