Icon_Spisesteder

Kaffebrenning

Kaffebrenning

Det er under brenningen at magien oppstår. En litt pregløs, grønn sak forvandles til et smakfullt utgangspunkt for å lage en fantastisk drikk. Ved å varmebehandle råkaffe blir bønnene mørkere i fargen og det utvikles smak og aroma. Så enkelt kan kaffebrenning forklares, men i virkeligheten er det avansert fag i konstant utvikling.

Bilde av kaffe
Bilde av kaffekopp
Bilde Mathallen kaffe
Bilde av kaffe

Brennestil for filter, presskanne og liknende

Som en konsekvens av at kaffe er en råvare brenner vi i hovedsak i en «lys» stil her på Solberg & Hansen. På den måten får vi renere og mer transparent kaffe, med en tydelig utviklet sødme og smak fra kaffebæret. Den naturlige, friske syrligheten bidrar til liv og karakter i koppen. Dersom råvaren er av høy kvalitet vil dette i seg selv gi kaffen en naturlig fylde.

Vi ønsker generelt sett ikke smaken av karbon, aske eller den kraftige bitre intensiteten fra mørkbrent kaffe (som ikke må forveksles med body). Den lysbrente kaffen blir i hovedsak utviklet under brenning frem til rett etter «1 crack».

Brennestil for lys espresso og mørk filter/presskanne

Som regel strekker vi brenneprofilen på vår espresso. Dette innebærer å utvide brennetiden, men under en lavere temperatur enn normalt. På den måten unngår vi at bønnene får en svett og oljeaktig overflate. Denne lysbrente espressoen er renere, søtere og friskere enn mange er vant med. I tillegg er råvarepreget – som kommer fra faktorer som bønnetype, foredling og voksested – langt mer fremtredende enn i espressoer flest.

Som traktekaffe derimot, vil denne stilen gi mindre friskhet, kompleksitet og råvarepreg enn ved en lys brenning. Espressoer og mørke kaffer i brent på denne måten tas ut av brenneren mot slutten av «1. crack».

Les mer om kaffe på Solberg & Hansens egne hjemmesider.

Solberg & Hansen

Solberg & Hansen er et kunnskapssenter for kaffe og te. Vi er en fusjon av konseptbutikk, delikatesseforretning og showroom der råvarekunnskap står i sentrum.