Icon_Spisesteder

Imponer med porchetta

Imponer med porchetta

Tør du å bytte ut en klassiske juleribba med en italiensk-inspirert variant i år? Du kan selvsagt servere ribbe to ganger i jula, på to forskjellige måter. Da er du trygg på at alle får det de ønsker seg. Her gir Foodsteps deg oppskriften på denne imponerende ribberullen!

Ribbe uten bein, med hel svor

Når man lager porchetta er det ønskelig at svoren ikke er rutet på forhånd. I tillegg er det kjekt å få beina fjerna. Gå til Annis pølsemakeri i Mathallen og be om nettopp dette, så er mye allerede på plass! Du kan også "jukse litt" og kjøpe ferdig krydra porchetta fra Annis. Da trenger du bare å steke den når du kommer hjem.

Å lage en ribberull er ikke så vanskelig, men det krever sine steg. Derfor anbefaler vi å laste ned appen Foodsteps og få hele oppskriften på video, steg for steg. På den måten kan du gå frem i eget tempo, og se nøyaktig hva du skal gjøre hele veien til mål.

Porchetta på bordet

Krydre og tilberede porchetta

En porchetta krydres gjerne med rikelig med hvitløk, finrevet sitronskall og ferske urter, i tillegg til salt og pepper, selvsagt. Sitronskall gjør at smaksopplevelsen vil bli litt “lettere” og friskere enn den klassiske norske oppskriften, og dette er noe mange helt sikkert vil sette pris på i jula. Fyll ellers rullen med det du måtte ønske av nøtter og kjerner og annet godt. Klassisk fylles den med pinjekjerner.

Når rullen er ferdig knytt opp, gnis den inn med rikelig med salt på utsiden. Deretter er det aller best om du har tid til å la den vente i kjøleskapet en natt. Da vil smakene sette seg bedre, og sluttresultatet vil i tillegg bli saftigere.

Tilberedningen skjer videre i ovn, først med litt vann og tildekket med folie, før den stekes til en kjernetemperatur på 70-72 grader. Her styrer du tiden selv ved å bestemme temperaturen i ovnen. Har du god tid, bruker du temperaturer ned mot 90 grader, noe som kan gi et litt mørere og saftigere resultat enn om du tilbereder på høyere varme.

Som alltid må kjøttet hvile godt før servering, og selvsagt må du rekke å puffe svoren i tide. Planlegg godt, så kan du lage denne middagen med lave skuldre.

Det riktige tilbehøret

Porchetta kan godt spises med klassisk ribbetilbehør, som rødkål, surkål, julesaus og poteter. For en vri kan du lage en klassisk italiensk gremolata, en persilledressing og råsyltet rødkål til. Eller du kan finne på helt andre tilbehør du selv ønsker. Husk bare å ha en rød tråd. Hva med asiatisk?

Husk også å bruke opp restene. Server for eksempel en porchetta-sandwich til lunsj neste dag, eller bak steambuns og rør sammen en hoisin-majones. Mulighetene er mange!

Om Foodsteps

Appen Foodsteps tilbyr nå alle oppskriftene du trenger, helt gratis, og med steg-for-steg-instruksjoner på video. Med andre ord ingen grunn til å ikke planlegge julemiddagene med Foodsteps-appen i år!

Foodsteps springer ut fra Kulinarisk Akademi (KA) som holder til i Mathallen. Det er et kompetansesenter for mat og drikke hvor du finner noen av landets dyktigste kokker, vinkelnere og matentusiaster, som alle brenner for å dele kunnskap og matglede.

For å dekke den økende etterspørselen etter kurs og matkunnskap har de nå etablert den digitale tjenesten Foodsteps, med matkurs og oppskrifter spesiallaget for små skjermer.

Last ned i AppStore eller Google Play.