Icon_Spisesteder

Pinnekjøtt med tilbehør

Pinnekjøtt med tilbehør

Planlegger du pinnekjøttmiddag i jula? Få tips fra Foodsteps til tilberedning, tilbehør og hvordan du bruker opp restene!

Gode råvarer

Om du har tenkt deg innom Mathallen anbefaler vi deg å skaffe pinnekjøttet ditt fra Annis Pølsemakeri. Her finner du fantastisk pinnekjøtt av lam fra Rønn Gård i Gudbrandsdalen. Gården ligger rett ved foten av Gålåfjellet og hele sommeren går lammene på fjellet og spiser det de kommer over av lyng, urter og gress.

Som med alt annet, lønner det seg også her å legge vekt på kvalitet når du velger råvarer. Mange industrielt produserte pinnekjøttvarianter er oversaltet og undermodnet, og gir et salt og kjedelig resultat. Mange “røkte” typer fra butikkene er i tillegg kun tilsatt røyksmak. Gå til slakteren for å sikre deg de beste produktene!

Pinnekjøtt servert med en liten en

Tilberede pinnekjøtt

Husk å vanne ut pinnekjøttet i god tid. Forskjellige produsenter har forskjellige anbefalinger for sitt produkt. Står det ingenting, er hovedregelen 24 timer. Husk å bytte vann minst en gang i denne tiden. Hør med slakteren hva de anbefaler for sitt pinnekjøtt.

Pinnekjøttet skal, som mange vet, dampes. Det tilberedes altså av vanndamp, og ikke direkte i vann eller kraft, selv om noen også har begynt å tipse om dette som en god tilberedningsteknikk.

Damp over bjørkepinner eller med en moderne damperist, eller bruk dampovn om du har en slik hjemme. Pinnekjøtt skal dampe i 3-4 timer, og er ferdig når kjøttet lett løsner fra beinet. Damper du i dampovn, kan du også dampe både poteter og kålrot i ovnen underveis. Serveres pølser til, kan disse også dampes med de siste minuttene.

Når kjøttet er dampet ferdig, rett før servering, liker vi å skjerpe det litt under grillelementet. Da får du en effekt som ligner litt på pannesteking, og får litt sprø skorpe med mer smak i.

Det riktige tilbehøret

Det beste tilbehøret lager du selvsagt selv! Rotmos er selvsagt til pinnekjøtt, men rødkål er også meget godt mot det salte og fete kjøttet. Planlegger du litt godt, kan du lage din egen “poserødkål” på forhånd. Lag rødkålen etter oppskrift, avkjøl og fyll i poser med ønsket mengde. Da varmer du bare opp posen med kål i en kjele med vann, eller i dampovnen, til det er gjennomvarmt.

Pinnekjøtt i steambuns

Bruk opp restene!

Har du pinnekjøttrester? Pinnekjøtt og rødkål er kjempegodt å fylle i tortillalefse eller steambuns! Gjerne sammen med chilimajones eller lignende. Legg til et sprøtt element, som sprøløk eller potetgull, så har du en vinner.

En annen godbit er pinnekjøtt med pepperglace og søtpotet. En skikkelig godbit du kan servere til en julelunsj i romjula.

Kulinarisk Akademis digitale kokebok, Foodsteps, gir deg alle oppskriftene du trenger, rett på mobilen, steg for steg på video. Da har du alltid fagkompetanse med deg på kjøkkenet, og du kan senke skuldrene litt ekstra. Alle oppskrifter i Foodsteps er nå helt gratis. Last ned appen og prøv selv!

Om Foodsteps

Appen Foodsteps tilbyr nå alle oppskriftene du trenger, helt gratis, og med steg-for-steg-instruksjoner på video. Med andre ord ingen grunn til å ikke planlegge julemiddagene med Foodsteps-appen i år!

Foodsteps springer ut fra Kulinarisk Akademi (KA) som holder til i Mathallen. Det er et kompetansesenter for mat og drikke hvor du finner noen av landets dyktigste kokker, vinkelnere og matentusiaster, som alle brenner for å dele kunnskap og matglede.

For å dekke den økende etterspørselen etter kurs og matkunnskap har de nå etablert den digitale tjenesten Foodsteps, med matkurs og oppskrifter spesiallaget for små skjermer.

Last ned i AppStore eller Google Play.