Icon_Spisesteder

Slik lykkes du med lutefisken

Slik lykkes du med lutefisken

Kanskje du skal servere lutefisk for første gang eller bare trenger en oppfriskning? Eller kanskje du rett og slett føler at du ikke har lyktes med det tidligere? Her gir Foodsteps deg mange gode råd til å lykkes med lutefiskmiddagen.

Begynn med gode råvarer!

Hos Vulkanfisk i Mathallen finner du selvsagt den aller beste lutefisken. Et hvert godt måltid starter med gode råvarer. Vi anbefaler at du beregner minst 500 gram lutefisk per person. Opp mot et kilo om du venter svært lutefiskglade gjester.

Over “gata” fra fiskedisken finner du Annis Pølsemakeri, som selvsagt har baconet klart. Og da er du allerede godt i gang.

Vulkanfisk fiskedisk

Tilberede lutefisk

Å tilberede lutefisk er slett ikke så vanskelig. Vår foretrukne metode er først å salte fisken rikelig med fint salt. Vi legger fisken på rist over langpanne, og strør godt med salt på alle sider. Når du tror du har hatt på nok, tar du på litt til. La fisken ligge slik i minst 45 minutter. Denne prosessen gjør at fisken slipper en god del væske, og at den blir fast i kjøttet. Det gjør ingenting om fisken blir liggende lengre.

Etter saltingen legges fisken ned i en langpanne eller ildfast form, og kles med aluminiumsfolie. Salt skal ikke skylles vekk. Sørg for at forma di er høy, slik at folien ikke er i kontakt med fisken. Bak fisken i ovn på 180 grader i 35-45 minutter. Den er ferdig når den flaker seg lett ved berøring.

For å se hele prosessen, steg for steg, finn oppskriften i appen Foodsteps.

Det riktige tilbehøret

Det er forskjellige tradisjoner rundt tilbehør til lutefisk, men de fleste er enige i at det skal være stekt flesk til. I tillegg er det vanlig med ertestuing og mandelpoteter. Noen legger til lefse, sirup, brunost og kanskje sennep.

Vi oppfordrer alle å lage ertestuingen selv i år! Den trenger ca. 1,5 time til å koke, og det er akkurat så lang tid det tar å salte og tilberede lutefisken. Det eneste du må huske på, er at ertene må legges i bløt dagen i forveien.

For en litt freshere variant, kan du lage en lynrask ertepuré av frosne erter.

Om Foodsteps

Appen Foodsteps tilbyr nå alle oppskrifter helt gratis, og der finner du alt du trenger til lutefiskmiddagen, og alt annet du trenger til jul. Følg lenken og last ned appen selv, så er du snart i gang!

Foodsteps springer ut fra Kulinarisk Akademi (KA) som holder til i Mathallen. Det er et kompetansesenter for mat og drikke hvor du finner noen av landets dyktigste kokker, vinkelnere og matentusiaster, som alle brenner for å dele kunnskap og matglede.

For å dekke den økende etterspørselen etter kurs og matkunnskap har de nå etablert den digitale tjenesten Foodsteps, med matkurs og oppskrifter spesiallaget for små skjermer.

Last ned i AppStore eller Google Play.