Delikate smaker på et stykke brød

Baskisk tapas

Barramon har vært i Mathallen siden den åpnet og de har hele veien holdt seg til det de kan aller best – nemlig å få små brødskiver til å smake helt himmelsk. Pintxos er nemlig basiske tapasgodbiter servert på et stykke lettristet brød.


Tilberedning:

Start med å kutte 2 endivier i 8 biter på langs. Deretter steker du bitene i
smør til de har fått en gyllenbrun farge. Husk salt og pepper.

Legg den stekte endivien i en dyp form og hell over fløte så det nesten
dekker endivien. Strø over brunt sukker, ca 30 gram. Hell over saften fra en halv sitron.

Dette stekes i 30 minutter på 160 grader til endivien har fått riktig tyggemotstand.

Når endivien er ferdig, reduserer man den resterende fløteblandingen til
det halve. Kjøl ned blandingen og endivien og smak til med salt og pepper.

Hakk de stekte endiviene i ønskelige biter, ca 1 x 1 cm og bland alt i en bolle.

Ca 100 g manchego rives på rivjern på medium størrelse og ca 100 g serranoskinke skjæres i tynne skiver.

Da er du klar til å lage endivepintxosene.

Kutt baguetten i ca 1 cm tykkelse og 12 cm lengde, ha litt olivenolje på
brødet og bre endiveblandingen utover hele brødet, ca 0,5 cm høyde.

Strø over manchego til du har dekket endiven. Deretter legger du en tynn
skive serranoskinke over, den skal dekke hele pintxosen.

Stek endivepintxosen i ovn ved bruk av grill-elementer i ca 4 minutter. Når
skinken er blitt sprø og manchegoen begynner å smelte, tas den ut og et
tynt lag grønn tomatmarmelade smøres over hele skinken.

Avslutt med kvernet sort pepper, litt olivenolje og finhakket bladpersille.

Bon appetit!

Ingredienser

(4 skiver)
2 endivier
3 ½ dl fløte
50 cl cava
100 g smør
2 dl sitronsaft
12 skiver serranoskinke
100 g manchego
1 baguette
salt
pepper
sukker
god olivenolje

Oppskrift og bildet under er hentet fra boka «Rett fra Mathallen», skrevet av elever fra Elvebakken skole.