Skrei - havets casanova
Skrei – havets casanova
Skreien er en av de sprekeste råvarene havet har å by på. Hver vinter svømmer skreien over 1000 kilometer, og den lange reisen gjør fisken veltrent og muskuløs – noe du kjenner på den friske smaken og den hvite fargen.
Vulkanfisk har selvsagt fersk skrei i fiskedisken i hele skreisesongen. Her kommer de med sitt tips til et fantastisk festmåltid. Oppskriften finner du under filmen.
Kultur og verdiskaping
Ordet skrei kommer av det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover. Navnet har den fått fordi denne torsken vandrer fra Barentshavet til havområdene i Lofoten og Vesterålen for å gyte. Dette vandringsmønsteret har vært viktig for Norges historie. Skreifisket har gjennom århundrer lagt et solid fundament for livskraftige lokalsamfunn langs hele kysten av Norge. Egils saga forteller om eksport allerede i 875, og i hundreårene som fulgte skal skreien ha en stor del av æren for at fiskeværene i Lofoten utviklet seg og at Bergen ble en av Nord-Europas største handelsbyer.
Barentshavets ridder og Lofotens casanova
Få strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør. Rett før skreien fiskes, har den lagt bak seg mer enn 1000 kilometer for å treffe sin utkårede. Møtet skjer i havområdene i Lofoten og Vesterålen, der den selv ble unnfanget for minst fem år siden. Resten av året lever skreien i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Denne kjærlighetsreisen gjentas hvert eneste år fra skreien er kjønnsmoden, og er grunnen til at millioner av skrei møtes utenfor Nord-Norge i perioden januar til mars.