Icon_Spisesteder

Sprøstekt sild

Fru Timian – Sprøstekt sild

Hva med å lage sprøstekt sild med potetstappe og revet gulrot til middag? Oppskriften er hentet fra matbloggen Fru Timian.

- Jeg er oppvokst med hekling av sild inne i Trondheimsfjorden hver eneste sensommer. Og sprøstekt sild var noe av det beste jeg visste. Nå har jeg ikke smakt sprøstekt sild på veldig mange år, så fiskemesteren på Vulkanfisk pakker inn en anselig mengde fersk, filetert sild som jeg tar med meg hjem. Ungene har nok aldri smakt sild før, så jeg var litt spent på hvordan utfallet skulle bli. Og det ble full suksess!

Les hele saken om da Fru Timian besøkte Vulkanfisk.

INGREDIENSER

4 personer

Sprøstekt sild
8-12 sild – avhengig av hvor store de er
1 dl hvetemel
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
50 g smør til steking
litt gressløk til servering

Potetstappe
800 g kokefaste poteter
ca. 1 ½ dl melk
25 g smør
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Revet gulrot
3 gulrøtter

TILBEREDNING

Start med potetstappen. Kok opp vann til potetene i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Skjær 2-3 snitt i skinnet på hver filetside av silden.

Ha hvetemelet på en tallerken sammen med salt og pepper og vend fiskestykkene i melet. Du må sikkert steke i 2 omganger, så da smelter du halvparten av smøret til det freser i pannen. Legg i halvparten av sildene, med skinnsiden ned og stek i 2-3 minutter på forholdsvis høy varme. Nå skal silden begynne å bli gyllenbrun langs ytterkantene.

Skru ned varmen noe og vend sildene. La de ettersteke i ca. 2 minutter. Gjenta med resten. Legg dem over på et severingsfat og klipp over litt gressløk.

Skrell gulrøttene og riv dem på den fine siden av rivjernet.

God middag!

stekt sild

Vulkanfisk Butikk

Vulkanfisk henter råvarer fra alle deler av landet - avhengig av sesong og kvalitet. Når skreifisket starter i januar får vi eksempelvis fisk dagsfersk fra Tromsø.