Vulkanfisk 9

Månedens matblogger: Fru Timian // Vulkanfisk

Artikkel hentet fra: Månedens matblogger, Fru Timian

– Vil du jeg skal skrape og rense fisken for deg? Det er daglig leder Øyvind Glørstad, i Vulkanfisk som spør.
– Det er selvfølgelig en del av den servicen som vi gir, fortsetter han når jeg spør om de tar seg ekstra betalt for fileteringsjobben.

Jeg står og ser på en velfylt fiskedisk hos Vulkanfisk. Fiskebutikken i Mathallen som har vært med helt fra oppstarten i 2012. Selv om det er onsdag formiddag, er det flust av både ferske kamskjell, store kveitefileter og blekksprut i diskene, i tillegg til sei, hyse, laks, regnbueørret, blåskjell og sild. Massevis med sild. Mer om silden senere. Først må vi snakke litt om Vulkanfisk og om nordmenns fiskevaner.

Hvem er det som handler på Vulkanfisk, Øyvind Glørstad?

–Vi har massevis av lokale kunder her. De som bor i områdene rundt stikker innom og kjøper med seg dagens middag når de er på tur hjem fra jobb. De er her ofte i ukedagene. Så har vi de som kommer kjørende inn fra andre steder i byen eller fra områdene rundt byen også, og handler inn spesialiteter. De kommer ofte i helgene og vet gjerne akkurat hva de vil ha.

– Både sjøkreps, hummer, kveite og breiflabb er populært i helgene, forteller Glørstad. Og blekksprut! Det ligger bestandig fersk blekksprut i fiskedisken på Vulkanfisk, og det er det mange som vet å benytte seg av.

– Vi ser at kundene som kommer til oss er nysgjerrige og interesserte i mat, sier Glørstad. – Ofte kan de mye om fisk selv, men liker godt å få tips fra de ansatte også. Og du skal være god på fisk for å stå bak fiskedisken hos Vulkanfisk. Alle her er veldig flinke i faget sitt, sier eieren stolt.

Fiskekonsumet har gått nedover i Norge de siste året? Hva tenker du skal til for å få nordmenn til å spise mer fisk?

Svarene til Glørstad kommer kjapt. – Fisk må bli mer tilgjengelig. Og vi må selge den i en form som gjør at kunden har lyst til å tilberede den. Det må være lettvint, og vi må gi bort masse kunnskap om det å lage fiskemat. Kjøttindustrien har vært veldig flinke på akkurat dette, mens vi på fiskefronten har et godt stykke igjen å gå.

En del av suksessen til Vulkanfisk er Vulkan Sjømatbar. Det er Glørstad som eier begge, og sjømatbaren er med på å sikre en høy rullering av sjømaten som kommer inn. Nå i april åpner de også restaurant oppe i 2. etasje for å kunne imøtekomme alle henvendelsene de får.

At fisken er fersk er et viktig kjøpsargument for kunden. – Noe av det som ligger i disken tar vi direkte fra produsenten, forteller Glørstad. Når skreien blir fisket utenfor Røst, blir den filetert og sendt direkte ned med fly til oss, sånn at skreifileten ligger klar i disken her dagen etter at den ble tatt opp av havet. Rekene kommer direkte til oss fra Varanger og alle de røkte produktene får vi fra Vesterålen. Og så har vi selvfølgelig en bra grossist her i Oslo som vi får leveranser fra hver eneste dag.

Hva liker du best ved å drive Vulkanfisk her i Mathallen?

– Det er et veldig bra miljø her i Mathallen, svarer Glørstad. Det er hektisk, med masse liv. Spesielt i helgene. Og så er vi en god gjeng her på Vulkanfisk og Vulkan Sjømatbar. Det er 20 ansatte og jeg synes det er en skikkelig god arbeidsplass.

– Jeg liker dessuten veldig godt at vi åpner tidlig på morgenen her i fiskedisken og holder det gående til sent på kveld i Sjømatbaren.

Er det noen produkter dere er spesielt kjente for?

– Vi lager fantastisk gode fiskekaker! De er vi viden kjente for!

Jeg spør om fiskekakene har hemmelig oppskrift, hvorpå sjefen sier at de består av hyse, fløte, krydder, litt egg og bitte litt potetmel. Ikke noe fiksfakseri. Bare masse god fisk!

Så tilbake til silden! Jeg er oppvokst med hekling av sild inne i Trondheimsfjorden hver eneste sensommer. Og sprøstekt sild var noe av det beste jeg visste. Nå har jeg ikke smakt sprøstekt sild på veldig mange år, så fiskemesteren pakker inn en anselig mengde fersk, filetert sild som jeg tar med meg hjem. Ungene har nok aldri smakt sild før, så jeg var litt spent på hvordan utfallet skulle bli. Og det ble full suksess!

Oppskriften på sprøstekt sild med god potetstappe og revne gulrøtter kan du finne her!

– Fru Timian