Icon_Spisesteder

Restemiddager av juleribba!

Lag fantastisk restemat av juleribba

Om du er som nordmenn flest, så har du passet på at det er mer enn nok mat til alle, kanskje har du til og med litt for mye? Hvis du synes det er like synd som oss at kilovis med ribbe blir kastet hvert år, så bør du lese videre. Her kommer nemlig våre aller beste resteoppskrifter!

I samarbeid med Kulinarisk Akademi har Mathallen laget en rekke oppskrifter til jul.  Vi har blant annet laget en steg for steg-gjennomgang av den tradisjonelle juleribba og i tillegg har vi forsøkt oss på en ny vri i form av en sous vide-ribbe.

I denne artikkelen fokuserer vi på hva man kan gjøre med alle restene etter den deilige julemiddagen. Les videre for oppskrift på pekinggris, steamed buns og bulgogi med kimchi. Her får du også se videoer av at kokk fra Kulinarisk Akademi, Espen Vesterdal Larsen, lager rettene.

Pekinggris

Dette er en forenklet variant av peking duck, det er langt fra originalen, men den er minst like god å spise.

INGREDIENSER

Snacks til 6 personer

Til oppvarming av ribba
1 kg ribberester
15 g fersk ingefær, finsnittet
1 ss honning

Hoisinsaus med sesam
55 g hoisinsaus
20 g sukker
45 g oyster sauce
15 g sesamolje
5 g sorte sesamfrø

Tilbehør
2 vårløk, finsnittet
½ agurk i tynne strimler
Pannekaker (kjøpes ferdig, i asiatiske butikker eller du kan søke etter oppskriften på internett (søk mandarin pancakes))

TILBEREDNING

Oppvarming av ribba

Ribberester varmes opp og kjøttet rives opp i strimler mens det fremdeles er varmt.

Stekes i panne før servering og retten smakes til med litt ingefær og honning.

Hoisinsaus med sesam

Rist sesamfrøene i en tørr, varm panne. Resten av ingrediensene blandes sammen i en liten kasserolle og kokes til sukkeret er oppløst. Tilsett de ristede sesamfrøene.

Servering:
Kjøtt og grønnsaker rulles inn i pannekakene. Serveres med hoisinsaus og finsnittet vårløk og agurk i strimler.

Tips!

  • Legg de finsnittede grønnsakene i isvann før servering, de vil da bli sprø!
  • Her trenger du selvsagt ikke å steke ribbe, har du rester av annet kjøtt er det også godt!

Steamed buns

Steamed buns er dampet eller bakt brød. Deigen kan brukes i ulike varianter, som gua bao, baozi og mantou. I dag skal vi lage gua bao. Bolleemnene kjevles ovale, etterheves og dampes. De ferdige bollene kan fylles med det man måtte ønske, vi fyller de med grillede ribberester, vårløk, agurk og hoisin.

INGREDIENSER

Hoisinsaus med sesam

55 g hoisin
20 g sukker
45 g oyster sauce
15 g sesamolje
5 g sorte sesamfrø

Steamed bun
Ca. 30 stk

35 g tørrgjær
1 ss sukker
1 dl hvetemel
1,5 dl lunket vann
Blandes sammen til en røre, og la den stå i romtemperatur i 30 minutter.

3,5 dl lunket vann
6-9 dl hvetemel
1 ts salt
6 ss sukker
4 ss vegetabilsk olje eller andefett
2 ts bakepulver

TILBEREDNING

Hoisinsaus med sesam

Rist sesamfrøene i en tørr, varm panne. Resten av ingrediensene blandes sammen i en liten kasserolle og kokes til sukkeret er oppløst. Tilsett de ristede sesamfrøene.

Steamed bun

Bland sammen del 1 av deigen med de andre ingrediensene. Kjør den i maskin til en deig (ca. 6 min på lav hastighet). Hviles under et kjøkkenhåndkle i 2 timer på benken til den har hevet seg ca. 3 ganger opprinnelig størrelse.

Kna sammen deigen og del den opp i emner på størrelse med en golfball, ca 25-30 g. Deigen trilles til boller og heves på smurte brett under plast i ca. 30 min.

Når bollene har hevet, kjevles de flate slik at de blir ovale, smør på med litt vegetabilsk olje og brette deigen i to.

Hev deigen en siste gang under plast før de steames i en bambuskurv eller i en dampovn i 6 minutter. De er nå klare til servering og bør serveres varme.

Bollene fylles med en skive ribbe, agurk, koriander, vårløk, hoisinsaus og spises med hendene!

Bulgogi med kimchi

Bulgogi kommer fra Sør-Korea og betyr noe sånt som grilla kjøtt. Den består, som navnet tilsier, av kjøtt, som først er lagt i en marinade av bl.a. soya, sesam, hvitløk og sukker, før det er grillet over en åpen kullgrill.

Kjøttet serveres i et blad av salat sammen med friske grønnsaker og gjerne kimchi.

Kimchi er Sør-Koreas nasjonalmat, og består av variasjoner på fermenterte grønnsaker som gjerne er ganske spicy. Fermenteringen av grønnsakene tar 2-3 måneder, og var tradisjonelt en måte å konservere grønnsaker, slik at man også hadde tilgang til ferske grønnsaker i vintermånedene.

Vi bruker ribbe og lager en «hurtig-kimchi», som er lett å lage hjemme.

INGREDIENSER

Kjøttet
1 kg ribbe
1,5 dl soyasaus
1,5 dl juice av koreansk pære – valgfritt
2 ss sesamolje
3 fedd hvitløk, knuste
2 stk vårløk, finhakket
1,5 ss fersk ingefær, revet
1 ss brunt sukker
1 ss ristede sesamfrø
Ferskkvernet sort pepper

Kjapp kimchi
1 stk kinakål
3 stk gulrøtter
1/3 rettich
30 g salt
Fersk ingefær
Kimchi-base
Sriracha – valgfritt

Tilbehør forøvrig
Isbergsalat
Agurk
Kokt ris

TILBEREDNING

Kjøttet

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle.

Skjær kjøttet i tynne skiver, ca. 1 cm i tykkelse og bland marinaden godt inn. La dette marinere i minimum 2 timer, men gjerne lenger. Bruker man seigere kjøttstykker bør det marinere over natten.

Grill kjøttskivene på en kullgrill eller bruk en grillpanne/stekepanne. Pass på å ha høy varme!

Grilles 30 sekunder på hver side, inntil kjøttet har fått en grillskorpe og serveres straks.

Kjapp kimchi

Finsnitt kinakålen og vend saltet godt inn. Dette skal stå i noen minutter til kålen har sluppet en del væske.

Riv gulrøtter og rettich grovt på et rivjern.

Skyll saltet og kålvannet vekk fra kålen og tørk godt, bland kål, rettich og gulrot og tilsett litt kimchi-base. Smak til med litt finrevet ingefær og sriracha om ønskelig, for å gjøre den litt mer spicy.

Tilbehør forøvrig

Plukk store blader av isbergsalat og vask i kaldt vann. Tørk i en salatslynge. Bladene skal være passe store, slik at de kan fylles med de øvrige ingrediensene.

Agurk høvles i tynne skiver og marineres med kimchi-base og noen tynne skiver grønn chili med frø.

Ha litt kokt ris i bunnen av salatbladet, legg i litt kimchi, et par skiver kjøtt og noen skiver agurk. Spises med hendene!

 

Kulinarisk Akademi

Kulinarisk Akademi er et kompetansesenter for mat og drikke. Vi har noen av landets fremste kokker og vinkelnere, alle med et lidenskapelig forhold til smak. Vi tilbyr både kurs og aktiviteter for grupper.