Restemiddager av juleribba!
Lag fantastisk restemat av juleribba
Om du er som nordmenn flest, så har du passet på at det er mer enn nok mat til alle, kanskje har du til og med litt for mye? Hvis du synes det er like synd som oss at kilovis med ribbe blir kastet hvert år, så bør du lese videre. Her kommer nemlig våre aller beste resteoppskrifter!
I samarbeid med Kulinarisk Akademi har Mathallen laget en rekke oppskrifter til jul. Vi har blant annet laget en steg for steg-gjennomgang av den tradisjonelle juleribba og i tillegg har vi forsøkt oss på en ny vri i form av en sous vide-ribbe.
I denne artikkelen fokuserer vi på hva man kan gjøre med alle restene etter den deilige julemiddagen. Les videre for oppskrift på pekinggris, steamed buns og bulgogi med kimchi. Her får du også se videoer av at kokk fra Kulinarisk Akademi, Espen Vesterdal Larsen, lager rettene.
Pekinggris
Dette er en forenklet variant av peking duck, det er langt fra originalen, men den er minst like god å spise.
Tips!
- Legg de finsnittede grønnsakene i isvann før servering, de vil da bli sprø!
- Her trenger du selvsagt ikke å steke ribbe, har du rester av annet kjøtt er det også godt!
Steamed buns
Steamed buns er dampet eller bakt brød. Deigen kan brukes i ulike varianter, som gua bao, baozi og mantou. I dag skal vi lage gua bao. Bolleemnene kjevles ovale, etterheves og dampes. De ferdige bollene kan fylles med det man måtte ønske, vi fyller de med grillede ribberester, vårløk, agurk og hoisin.
Bulgogi med kimchi
Bulgogi kommer fra Sør-Korea og betyr noe sånt som grilla kjøtt. Den består, som navnet tilsier, av kjøtt, som først er lagt i en marinade av bl.a. soya, sesam, hvitløk og sukker, før det er grillet over en åpen kullgrill.
Kjøttet serveres i et blad av salat sammen med friske grønnsaker og gjerne kimchi.
Kimchi er Sør-Koreas nasjonalmat, og består av variasjoner på fermenterte grønnsaker som gjerne er ganske spicy. Fermenteringen av grønnsakene tar 2-3 måneder, og var tradisjonelt en måte å konservere grønnsaker, slik at man også hadde tilgang til ferske grønnsaker i vintermånedene.
Vi bruker ribbe og lager en «hurtig-kimchi», som er lett å lage hjemme.