A delicious food dish from New Orleans with vegetables, spices and Andouille Sausage.

Maten til Mardi Gras festen

Neste uke feires en av verdens største og mest fargerike festivaler, Mardi Gras, og det finnes vel ikke noen bedre unnskyldning for å kaste seg over noen smakfulle kreolske spesialiteter.

Her får du den ultimate guiden til Mardi Gras-måltidet fra Kulinarisk Akademi og råvarene finner du selvfølgelig i Mathallen.

Gumbo:

4 stk kyllinglår, deles i to (Stangeriet)
600 g røkt spicy pølse, kuttet i 1 cm tykke skiver (Annis Pølsemakeri)
3 ss kreolsk krydderblanding, (oppskrift under)
Litt nøytral olje til steking
1 dl nøytral olje, helst raps- eller solsikkeolje
1 dl hvetemel

Grønnsaker: (Vulkan frukt og grønt)
6 fedd hvitløk, finhakket
2 store løk, kuttet i terninger
2 grønne paprika, kuttet i terninger
5 stilker stangselleri, kuttet i terninger
2 liter kyllingkraft (Stangeriet)
3 stk laurbærblad
2 bunter vårløk, kuttet i tynne ringer
4 ss grovhakket persille

Hjemmelaget Kreolsk krydder: (Vulkan frukt og grønt): 
3 ss paprikapulver
2 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ss sort pepper
1 ss cajennepepper
1,5 ss oregano
1,5 ss basilikum
1 ss timian
1 ss salt
Alt blandes godt og oppbevares i en tett beholder med lokk.

Slik gjør du:
Kyllinglårene drysses med krydder på begge sider, brunes så i varm panne med litt olje. Legg så kyllingen til side. Brun så pølsene i samme pannen med oljen fra kyllingen slik at vi får med krydderet fra stekingen av kyllingen.

Nå skal vi lage en «roux», som er veldig typisk for det kreolske kjøkkenet. Dette er det samme som vi i Norge kaller en meljevning og gjøres som følger:

I en stor tykkbunnet gryte varmer man opp 1 dl olje og tilsetter mel. Rør blandingen, over middels varme, til den er blitt gyllen nøttebrun.

Når roux-en har fått den rette fargen tilsettes grønnsakene og stekes under omrøring i ca 4-5 minutter. Tilsett så kraft litt etter litt og rør godt sammen, så tilsettes kyllinglår og pølse. Alt kokes på svak varme i ca en time. Dryss på vårløk og persille rett før servering. Server Gumbo med kokt ris.

Kreolske krabbekaker:

500 g krabbekjøtt, ferdig renset (Vulkanfisk)
4-6 ss majones
2 eggeplommer
3 ts dijon sennep (Ma Poule)
1/2 ts tabasco
1/4 ts salt
2 ss frisk estragon, finhakket (Vulkan frukt og grønt)
1 ss Worcestershire sauce
1/4 ts malt sort pepper

3 dl. brød-krumm, helst Panko
3 ss smør

Slik gjør du:
La krabbekjøttet stå i en sil slik at mest mulig vann renner av. Bland så sammen majones, eggeplommer, sennep og resten av krydderet. Rør så forsiktig inn krabbekjøttet og bland godt. Formes til små kaker som dyppes i brød-krumme på begge sider før de så stekes gylne i smør.

Serveres med en grønn salat og kryddermajones.

Kryddermajones:
2 dl majones
2 ss chilisaus
3 ts kreolsk krydderblanding, se over
2 ts sennep
Litt sitronsaft

Alt blandes og smakes til med sitronsaft.

Gledelig Mardi Gras!

Ønsker du flere inspirerende oppskrifter fra Kulinarisk Akademi, kjøp den prisvinnende kokeboken deres «Kok og stek» hos KA i Mathallen.