Skummet har faktisk en viktig funksjon, det gjør at ølen holder seg fersk lenger ved å bevare på kullsyre og smak, forteller Kenneth Iversen

Hopyard kåret til Norges beste pilsbar

Solera Beverage Group – hovedimportør av blant annet Pilsner Urquell i Norge – har sendt ut sine ølspesialister til utsalgssteder rundt i Norge for å finne landets beste pilsbar. Det var til slutt Hopyard som gikk av med tittelen «Pilsner Urquell Outlet of the year 2018».

Hopyard imponerte på alle punkter da Soleras ølspesialister la inn et besøk. Her er det ikke bare å tappe en øl og smile pent, «øl-agentene» har et sett med kriterier som skal oppfylles – og Hopyard leverte. Den lille ølbaren i Mathallen scoret høyt på blant annet skjenketeknikk, temperatur og ph-verdi på pilsen, og ikke minst kunnskapsnivået til bartenderen. Alt i alt handlet det om å vise at man har kjærlighet for produktet og ikke minst god kjennskap til det. Dette beviste Hopyard – for andre gang. Norges beste pilsbar kåres hvert femte år, og Hopyard gikk også av med seieren i 2013!

Her må det tappes riktig

Pilsner Urquell er verdens første lyse lagerøl, brygget i 1842. Ordet «pilsner» betyr «fra Plzen» – den tsjekkiske byen bryggeriet ligger i. Pilsner Urquell har forskjellige, klassiske skjenkemetoder, hvor skum spiller en stor rolle. Her kan du få servert en halvliter Urquell med masse skum, også kalt en «Smooth», hvor skjenketeknikken bidrar til å bevare sødmen i skummet. Du kan også gå for en 0,4 Urquell som har en litt annen skjenketeknikk – en såkalt «Crisp». Her skjenkes pilsen hardt i glasset slik at den kommer i kontakt med luft. Dette gir mer bitterhet til ølet, det er mer syre og bedre karbonering.

«Mange nordmenn har den oppfatningen av at mye skum er en negativ ting – at det bidrar til at kullsyren forsvinner. Det stemmer ikke! Skummet har faktisk en viktig funksjon, det gjør at ølen holder seg fersk lenger ved å bevare på kullsyre og smak. Pils skal ikke slukes – den skal nytes! Tapper man korrekt ligger skummet som et lokk over og beskytter pilsen»
– Kenneth Iversen, assisterende daglig leder på Hopyard.

Noe for enhver smak

Bartenderne på Hopyard har et lidenskapelig forhold til øl. Kenneth er utdannet ølsommelier, og daglig leder Kim Daniel Bergersen har vunnet VM i tapping. Det står både faglærte og selvlærte ølentusiaster bak baren, som kan mye morsomt om øl som de gladelig deler videre. Her kan du kjøpe med deg mat fra et av spisestedene i Mathallen, få en ølanbefaling og nyte måltidet på Hopyard.

Hopyard kan friste med over 200 forskjellige ølsorter i baren, deriblant noen alkoholfrie lokale varianter. Litt av sjarmen er nemlig det lokale. Baren samarbeider med flere små norske bryggerier som kommer og leverer ølen personlig. Dette bidrar til et bedre samarbeid og gjensidig læring, samtidig som man slår et slag for «underdogs’ene». Det hele er sesongbasert – på vinteren bugner det over av mørkt øl, på sommeren går det mer i lyse varianter. Hopyard tilbyr også ølsmakinger, så her er det bare å samle vennegjengen eller jobben og avtale et tidspunkt for en privat smaking.

«Norsk øl er i vinden. Vi har mye besøk fra turister som har fått med seg at norsk øl byr på spennende smaker og god kvalitet. Majoriteten av våre gjester er folk som besøker Mathallen, men vi har også noen faste gjester som kommer ukentlig, og veldig mange som blir faste gjengangere etter sitt første besøk. Det er veldig hyggelig. Også har vi selvsagt «øl-nerdene» som stikker innom for å smake på nye ting»
– Kenneth Iversen

Med en spennende og inspirerende barmeny, hyggelige lokaler, og blide og kunnskapsrike ansatte utgjør Hopyard et lite øl-paradis midt i Mathallen.

Kontakt og åpningstider

Hopyard holder åpent tirsdag til fredag kl. 10.00-23.30, lørdag kl. 10.00-00.30 og søndag kl. 12.00-20.00. Her er det altså mulig å ta en øl etter at butikkene i Mathallen stenger. Ønsker dere å avtale en ølsmaking, kontakt Hopyard på post@hopyard.no.