Via Italia 2

Månedens matblogger: Fru Timian // Via Italia

Ønsker du å få et lite blaff av Italia kan du med fordel stikke innom Via Italia i Mathallen, for her frister Lisbet Baade-Mathiesen med herlige italienske smaker og lukter.  

Via Italia har vært på plass i Mathallen helt fra starten, og etter et godt førsteår og litt mer vanskelig andreår, har det bare gått oppover med Via Italia. Konseptet har endret seg litt underveis, men de gode italienske råvarene har hele tiden vært på plass.

Lisbet Baade-Mathiesen skal akkurat til å sette i gang dagens pastaproduksjon når jeg kommer innom en onsdag formiddag.
– Vi er de eneste i Oslo som selger helt fersk pasta som du kan ta med deg hjem, sier Baade-Mathiesen, og skynder seg å tilføye: – Iallfall som jeg kjenner til.

Og satsingen på fersk pastaproduksjon har vært en stor suksess for Via Italia. Mens vi er her kommer det en ung mann og setter seg ned ved en av barkrakkene som står rundt nesten hele butikken. Han smiler og sier at det eneste som kan redde dagen, etter gårsdagens rødvininntak, er en skikkelig porsjon med pasta bolognese!

Den ferske pastaen er populær å spise både for gjestene som er i Mathallen og, ikke minst, for de som skal kose seg med god mat hjemme.

– Mange synes det er mye jobb å lage fersk pasta hjemme, så da kommer de innom oss og tar med seg vår ferske pasta istedenfor, sier Baade-Mathiesen.

Du kan kjøpe med deg tagliatelle, spaghetti, penne og ravioli fylt med enten steinsopp eller spinat og ricotta.

Hva fikk deg til å starte Via Italia?

– Jeg hadde aldri jobbet verken med mat eller butikk før jeg startet opp her, så det var definitivt ikke en selvfølge, men mens vi bodde i Italia i 2007–2008 ble vi kjent med Sandy og Pietro Bologna som jobber med økologiske griser. Jeg tok med meg noen av deres spekepølser hjem til Norge for å sjekke om det var noen som var interesserte i å kjøpe, og pølsene forsvant med en gang. Jeg tok det som en tegn på at det var mulig å starte opp butikk med italienske matvarer her i Oslo. Da vi så fikk høre at Mathallen skulle starte opp i Oslo, tok vi kontakt med eierne bak. Resten er historie.

I tillegg til flere av Serpepes gode produkter, selger vi også gode italienske oster, pestoer, oljer og krydder.

Hva er best ved å være her i Mathallen?

– Atmosfæren, kommer det raskt fra Baade-Mathiesen. – Det er så god stemning her! Kundene og gjestene som er innom, og ikke minst alle de andre som jobber her i Mathallen er med å gjøre dette til et herlig sted å jobbe.

Mens jeg tar meg en runde rundt i Mathallen setter Baade-Mathiesen i gang med pastalagingen, så før jeg reiser hjem er jeg innom og kjøper med meg steinsoppfylte ravioli som bare trenger noen få minutter i godt saltet kokende vann når jeg kommer hjem. Med en god klunk herlig olivenolje på toppen, er dagens middag i boks!

– Fru Timian

Fikk du lyst på pasta? Test ut Via Italia sin oppskrift på Pasta Carbonara!