Skreien er her!
Skreien er en av de sprekeste råvarene havet har å by på. Hver vinter svømmer skreien over 1000 kilometer, og den lange reisen gjør fisken veltrent og muskuløs – noe du kjenner på den friske smaken og den hvite fargen.
Kultur og verdiskaping
Ordet skrei kommer av det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover. Navnet har den fått fordi denne torsken vandrer fra Barentshavet til havområdene i Lofoten og Vesterålen for å gyte. Dette vandringsmønsteret har vært viktig for Norges historie. Skreifisket har gjennom århundrer lagt et solid fundament for livskraftige lokalsamfunn langs hele kysten av Norge. Egils saga forteller om eksport allerede i 875, og i hundreårene som fulgte skal skreien ha en stor del av æren for at fiskeværene i Lofoten utviklet seg og at Bergen ble en av Nord-Europas største handelsbyer.
Barentshavets ridder og Lofotens casanova
Få strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør. Rett før skreien fiskes, har den lagt bak seg mer enn 1000 kilometer for å treffe sin utkårede. Møtet skjer i havområdene i Lofoten og Vesterålen, der den selv ble unnfanget for minst fem år siden. Resten av året lever skreien i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Denne kjærlighetsreisen gjentas hvert eneste år fra skreien er kjønnsmoden, og er grunnen til at millioner av skrei møtes utenfor Nord-Norge i perioden januar til mars.
Bakt skrei med paprikapoteter
Vulkanfisk har selvsagt fersk skrei i fiskedisken i hele skreisesongen. Her kommer de med sitt tips til et fantastisk festmåltid. Oppskriften finner du under filmen.
Abboner på Mathallens filmer på YouTube for flere gode mattips og videoer.
Bakt skrei m/paprikapoteter, posjert egg og hvitvinssaus
4 porsjoner
800 g skrei – loin (ryggstykke) med skinn
200 g rosenkål
1 bunt asparges
1 fedd hvitløk
1/2 rød paprika
1 kg poteter
2 ss olivenolje
salt
pepper
4 egg
2 ss eddik
reddikspirer eller ruccola
Hvitvinssaus
2 dl tørr hvitvin
300 g smør
salt
sukker
Grovmoste poteter med paprika
- Skrell og kok potene
- Kutt paprika i små biter og stek raskt på sterk varme
- Mos potene med hånd og bland inn stekt paprika
- Tilsett olivenolje og smak til med salt og pepper
- Form 4 tykke (3 cm høye) porsjoner med «potetkaker»
Baking av skrei
- Sett stekeovnen på 180 °C
- Skjær skreien i serveringsstykker
- Pannestek stykkene med skinnsiden ned i et par minutter
- Legg skreistykkene i en ildfast form, dryss salt og pepper over og bak i ovnen i 7-8 minutter
Grønnsaker
- Blancher rosenkålen i kokende vann i 3 minutter
- Avkjøl i isvann
- Smørstek rosenkål og asparges sammen med litt hvitløk og tilsett litt salt
Smørsaus
- Kok opp hvitvinen og reduser til mindre enn halvparten
- Ta kjelen av varmen og pisk inn 150 g smør i terninger (må ikke kokes)
- Smak til med salt og litt sukker
Posjerte egg
- Kok opp vann og tilsett 2 ts salt og 1 ss eddik
- Slå et egg om gangen i en kopp og hell det forsiktig ned i vannet. Samle hviten omkring plommen med to skjeer
- La eggene trekke noen minutter til eggehviten er hvit (eggeplommen skal være rennende)
Legg først de grovmoste potetene på tallerkenen og dander deretter skreistykkene oppå potetene. Hell hvitvinssausen over fisken. Legg grønnsakene rundt. Legg det posjerte egget på toppen av skreien og topp det hele med reddikspirer eller ruccola.