Collage_Familie_mathallen_V3

Mathallen 10 år: Kortreist mat, gode venner og «Mathallenungen»

Oktober 2022 er det 10 år siden Oslo fikk sin aller første mathall. På Vulkan, et gammelt industriområde rett ved Akerselva på Løkka, skulle Mathallen Oslo bli en bautastein i utviklingen av en helt ny by i byen. Nå, 10 år senere, har Mathallen Oslo blitt en handleplass, møteplass, arbeidsplass og turistattraksjon for tusenvis av mennesker.

I anledning 10 års-jubileet har vi tatt en prat med noen av disse menneskene, og det er spesielt én liten familie som har fulgt Mathallen tett opp gjennom årene. Såpass tett at deres datter etterhvert ble kjent som "Mathallenungen".

IMG_0711

Med Mathallen som nærmeste nabo

Mor: Sivanita Ekaas (42 år), danser/dans- og yogapedagog
Far: Trond Ekaas (48år), dataingeniør
Datter: Petra Ekaas (10 år), går i 5. klasse på Ekeberg skole
Besøkt Mathallen siden: Preåpningen
Forsmak
Melkerampa

Hva var det aller første dere kjøpte i Mathallen?

Jeg husker ikke hva det aller første var, men baguetten med and og sennep fra Ma Poule (nå Galopin) var noe av det første. I starten ble det en del lunsjer på Melkerampa. Jeg tror de var noen av de første som ga seg.

Deres datter ble født samme året som Mathallen åpnet, og etter mange besøk ble hun etterhvert kjent som Mathallenungen. Hva slags forhold har hun til Mathallen i dag?

Petra elsker Mathallen, og å høre om minnene våre fra da hun var liten og valset rundt der på egenhånd. Hun er veldig stolt av å tidligere ha vært «Mathallenungen».

Da Petra hadde navnefest bestilte vi cupcakes fra damen (Inger Nordgård) som nå driver The Cupcake & Pie Co. Petra elsker deres Red Velvet cupcakes og vi bestiller det alltid til hennes bursdager, og ellers ved festlige anledninger. Som liten var hun også glad i kaffeisen som Lisbet på Via Italia lagde før. Nå om dagen er Nice to Meet U med bubble tea en favoritt. Og på fredager hender det at det blir en del spekeskinke fra Barramon.

IMG_2919

Dere har også hatt muligheten til å følge Mathallens utvikling opp gjennom årene, hvor noen butikker har holdt det gående hele veien, mens andre har kommet og gått. Er det noen spesifikke butikker/spisesteder dere savner som ikke er der lenger?

Det er mange vi savner. Nå sist, Ost og Sånt. I Kongens Have var vi veldig fan av, og Champagneria Bodega. Vi kjøpte grillen vår fra butikken som solgte kjøkkenutstyr, den var veldig fin og hadde mange flotte arbeidsfolk vi likte å prate med. Vi savner skagenrøren til Frøya Fisk og Petra savner de ansatte på Sultan som alltid ga henne kjærlighet på pinne.

Husker dere første gangen dere besøkte Mathallen?

Vårt første møte med Mathallen var da det ble holdt en uoffisiell åpning før hallen var ferdig bygget. Det var da bare et lagerlokale, vi bodde i Markveien og Petra var bare noen måneder gammel. Hver dag i denne «før-åpningsuka» trillet vi rundt i hallen, prøvde maten og sugde inn stemningen. Det var magisk, og vi besluttet at Markveien ikke var nærme nok - vi måtte prøve å komme oss inn i leilighetene på Vulkan. Jeg husker at vi allerede før dette hadde lest en del om Mathallen som skulle åpne, Jørn Hoel var en av talspersonene og vi fulgte nøye med på utviklingen.

Butikk i Mathallen. Foto: Fredrikke Wiheden

Har dere en favorittbutikk?

Nei, egentlig ikke. Vi eeeelsker Lisbet på Via Italia, fredager tilbringes best i baren på Barramon (alltid et pluss dersom Jose er på jobb), og vi har alltid handlet mye hos Gutta på Haugen og Annis Pølsemakeri.

 

Har dere blitt kjent med noen av de som jobber i Mathallen?

Vi har fått mange kjenninger i hallen opp igjennom årene. Lisbet på Via Italia, Jose på Barramon (og eieren der i sin tid), sjefen på Annis, og brødrene fra Mo i Rana på Vulkanfisk for å nevne noen. Det er et fantastisk miljø der, med kunnskapsrike og trivelige folk med lidenskap for smaker.

 

Hvor ofte er dere innom Mathallen?

Vi flyttet fra Vulkan for å bygge hus på Ekeberg da Petra var 3,5 år. Før det var vi innom hver dag, gjerne flere gang per dag, og Trond spøkte mye med at han var opptatt av «kortreist mat». Etter at vi flyttet har det vært perioder hvor vi har vært mye i Mathallen og perioder hvor hytte og båt har blitt mer prioritert. Men heldigvis går buss 34 rett utenfor døren hos oss hjemme og stopper rett utenfor Vulkan, så periodevis blir det mye Mathallen, både for å handle og for å spise og drikke.

k3700f9w

Topp 3 tips fra Familien Ekaas

Topp 3 steder

Via Italia

Barramon

Gutta på Haugen

Topp 3 matopplevelser

Taleggio hos Via Italia

Mont d'Or hos Galopin eller Gutta

Croquetter med skinke hos Barramon

Topp 3 "must do's" på Vulkan

Nyt en pastalunsj fra Via Italia, både carbonaraen og raviolien er supergod.

Gå rett fra jobb og innom Barramon på fredag, start helgen med et par glass og noen nydelige pintxos før familiekosen starter.

Handle inn til hytteturen med venner på Mathallen, da blir både frokoster, pølselunsjer i det fri og middager helt tipp topp - og dere kan nyte en ordentlig gourmet-helg, enten det er på fjellet eller ved sjøen.